Tekst 5

Prijateljstvo

Od malih nogu nas uče da imamo prijatelje. Kroz život susrećemo mnogo ljudi različitih osobnosti. Sa nekima odmah “kliknemo”, dok druge ponekad ne doživimo tada nego nas život kasnije spoji.

Prijatelje stječemo u djetinjstvu i to su najčešće najduže veze. Stječemo ih i kroz školovanje, edukacije. Stječemo ih preko djece kada postanemo roditelji. Stječemo ih preko partnera. Stječemo ih na poslu… Svi oni dolaze u fazama. Kako mi sazrijevamo, tako upoznajemo nove ljude. Neki sa vremenom odlaze, a neki ostaju…

Oni koji su uvijek tu uz nas oni su nam najvažniji. Stara izreka kaže “prijatelj se poznaje u nevolji”. Slažem se sa tim, ali bih još nadodala jednu važnu činjenicu, a to je “i u sreći”. Zašto nam je bitan prijatelj u sreći? Zato što na taj način možemo podijeliti svoje veselje sa njim. Zato što se samo istinski prijatelj raduje našim uspjesima bez imalo ljubomore i uključenog ega.

Prijatelj je netko sa kim se ne morate često čuti i vidjeti, ali kada se nađete onda nastavljate tamo gdje ste zadnji puta stali. Jednostavno osjećate veselje i razumijevanje te osobe. Prijatelj će nas i savjetovati i kritizirati ako je potrebno. Prijatelj će nas utješiti i zagrliti kada nam treba.

Javimo se dragim ljudima koje dugo nismo čuli. Sigurno možemo odvojiti malo vremena za to. Neki od njih su možda miljama daleko, ali su uvijek sa nama u našim srcima. A neki su nam blizu i ponekad radi nedostatka vremena zaboravimo na njih. Nemojmo si dozvoliti izlike. Njegujmo prijateljstva jer nas ona čine potpunijim osobama.